Jak wzmocnić swoją odporność przed zimą

Kiedy zbliża się zima, warto przejrzeć swoją domową apteczkę. Wzmocnienie swojej odporności to klucz do zdrowia i łagodniejszego przechodzenia infekcji. Dlatego nie czekaj na przeziębienie, tylko znacznie wcześniej wprowadzaj działania profilaktyczne, które pomogą Ci uodpornić się na wirusy. Kompleksowa troska o zdrowie wpłynie pozytywnie także na Twoje emocje i relacje z drugim człowiekiem.
Zacznij od dobrego detoksu
Bardzo często zły sposób odżywiania prowadzi do problemów zdrowotnych. Produkty przetworzone, słodycze i niezdrowe tłuszcze obniżają odporność i osłabiają organizm. Jeśli jelita są "zaśmiecone", wtedy zaczyna kuleć układ immunologiczny i bez dobrego detoksu nie można mówić o rozpoczęciu zdrowej diety. Jeśli czujesz się źle, nie masz energii do działania i masz problemy ze snem, zacznij od solidnego oczyszczenia organizmu. Zrobisz to pijać soki owocowo-warzywne i wodę z cytryną przed śniadaniem. Wpisz do swojego menu błonnik, który wzmaga perystaltykę jelit, ułatwia wyróżnienie i chroni przed gromadzeniem się w jelitach fermentujących produktów przemiany materii. W oczyszczaniu organizmu pomoże też zielona herbata, kiszonki i jabłka.
Ożywcze śniadanie na dzień dobry
Po przeprowadzeniu detoksu zadbaj o prawidłowe odżywianie. Najlepiej przyjmować 4-5 posiłków dziennie w niedużych ilościach i o stałych porach. W Twojej diecie nie może zabraknąć witamin i minerałów, których najwięcej jest w owocach i warzywach. Na śniadanie zaserwuj sobie pyszną i odżywczą owsiankę (Ale nie gotową), omlet z bakaliami czy rozgrzewającą zupę mleczną. Na drugie śniadanie możesz przygotować sobie koktajl mleczny np. na bazie awokado, pełnego składników odżywczych, m.in. błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Zawiera także cenny kwas foliowy.
Oprócz ww. produktów sięgaj po produkty bogate w żelazo, takie jak mięso, ryby, jaja czy rośliny strączkowe. Przyswajalność tego minerału zwiększa witamina C, dlatego możesz wypić szklankę soku z czarnej porzeczki czy pomarańczy. Nie zapomnij też o produktach, które dodadzą Ci energii, czyli zdrowych węglowodanach. Znajdziesz je w pieczywie pełnoziarnistym, brązowym ryżu, kaszy i roślinach strączkowych. w których występuje także cenna witamina B. Oprócz węglowodanów niezbędny jest nabiał, czyli takie produkt jak mleko, sery czy jajka. Zawierają się w nich zdrowe tłuszcze, które znajdziesz także w orzechach, oliwkach i olejach roślinnych.
Odpoczywaj i spij na zdrowie
Bez przespania 6-7 godzin na dobę organizm nie ma szans na pełną regenerację. Równie ważny jest odpoczynek na świeżym powietrzu, który pozwala dotlenić komórki i wzmacnia odporność. Po solidnej dawce ruchu mózg wydziela więcej endorfin, hormonu szczęścia, a to z kolei wpływa na poprawę samopoczucia. Wypoczęty organizm lepiej sobie radzi z infekcjami, bo zachowuje większa odporność. Podczas intensywnego spaceru spala się tkanka tłuszczowa, co wpływa na szybsze oczyszczanie się z toksyn.
A gdy przyjdzie przeziębienie...
Kiedy infekcja nie jest mocno rozwinięta, wystarczy dobrze się wygrzać i zapewnić organizmowi podaż witamin i minerałów. Wpieraj się domowymi sposobami, zanim sięgniesz po leki na zatoki lub na ból gardła czy inne preparaty z apteki. Przede wszystkim stosuj maść rozgrzewającą, która jest świetnym antidotum na bolące mięśnie i stawy. Warto sięgać po rozgrzewające olejki eteryczne, które wklepuje się na klatkę piersiową i plecy. I oczywiście nie zapomnij o przeciwzapalnych domowych syropach sporządzonych na bazie miodu, cytryny imbiru, czosnku i cebuli. Nawadnianie organizmu to podstawa wypłakania z organizmu toksyn i wirusów. W czasie infekcji związanych z gardłem i zatokami skuteczne okazują się płukanki ziołowe np. na bazie szałwii i inhalacje. Jeśli nie masz gorączki, jak najbardziej wskazany jest krótki spacer, który dobrze dotleni i wzmocni odporność.
Każdy ma swój sposób na wzmocnienie odporności. Najważniejsze jest to, aby nie dać się zaskoczyć przeziębieniu oraz złemu nastrojowi, czyli jesienno-zimowej chandrze.
Artykuł sponsorowany










