GIS ostrzega przed salmonellą w kiełbasie. Natychmiast wezwij lekarza jeśli ją zjadłeś i źle się czujesz

Autor Julian Bakuła - 29 Listopada 2020
GIS ostrzega przed salmonelląŹródło: wawainfo.pl

Suszona kiełbasa dostępna w popularnej sieciówce została wycofana ze sprzedaży po tym, jak system wczesnego ostrzegania zaalarmował GIS, że pewne partie produktu mogą być zanieczyszczone salmonellą. Główny Inspektorat Sanitarny wydał na swojej stronie pilne ostrzeżenie w tej sprawie.

Samochodu nie da się rozpoznać, dwie osoby nie żyją. Tragiczny finał zderzenia z pojazdem ciężarowymSamochodu nie da się rozpoznać, dwie osoby nie żyją. Tragiczny finał zderzenia z pojazdem ciężarowymCzytaj dalej

Ostrzeżenie GIS: salmonella w kiełbasie

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) opublikował ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania ze sprzedaży suszonej kiełbasy z określonych partii produkcyjnych ze względu na ryzyko, że są zanieczyszczone salmonellą.

Ostrzeżenie GIS zostało wydane po tym, jak system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) poinformował, że firma France Salaisons wycofuje z obrotu część produktów z powodu ryzyka zanieczyszczenia bakteriami salomonelli.

Suszona kiełbasa pod lupą GIS

Ostrzeżenie GIS dotyczy następujących produktów: SAUCISSE SECHE DROITE 250 g 3564700012246, SAUCISSE SECHE COURBE 300 g 3564700012253 - marki SAINT-AZAY z datą do 08/12/2020 włącznie.

Polskim dystrybutorem suszonej kiełbasy zagrożonej zanieczyszczeniem salmonellą jest SCAWAR Sp. z o.o., który wszczął już procedurę wycofywania swoich produktów ze sklepów E. Leclerc. "Na terenie sklepów E. Leclerc została umieszczona informacja dotycząca możliwości zwrotu kwestionowanych produktów" - informuje GIS, zarazem ostrzegając konsumentów przed spożywaniem wymienionych w komunikacie partii produktu i apelując o kontakt z lekarzem w przypadku wystąpienia objawów choroby po ich ewentualnym spożyciu.

GIS

GIS

Teksty wybrane dla Ciebie:

System wczesnego ostrzegania wyręcza GIS

To już kolejny opisywany na wawainfo.pl przypadek, w którym system wczesnego ostrzegania wyręcza GIS w monitorowaniu zagrożeń na polskim rynku żywności. W połowie listopada pisaliśmy o ostrzeżeniu wydanym przez GIS w związku z ryzykiem obecności bakterii Listeria monocytogenes w niektórych partiach sprzedawanego w Lidlu koziego sera.

Ze względu na zagrożenie listeriozą wycofane zostały wtedy niektóre partie produktu pod nazwą "Deska Serów Lidla, Ser niderlandzki kozi" oraz serów marki Bettine w opakowaniach 1 kg oraz 200 g.

Pożar w centrum Warszawy. Zapaliła się znana wszystkim budowla, interweniowały służbyPożar w centrum Warszawy. Zapaliła się znana wszystkim budowla, interweniowały służbyCzytaj dalej

GIS bada bezpieczeństwo żywności

Jak dowiadujemy się ze strony GIS, badanie bezpieczeństwa żywności to jedno z głównych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Odpowiedzialność za bezpieczeństwo znajdującej się w obrocie żywności dla zdrowia i życia człowieka ponoszą przedsiębiorcy, jednak jakość żywności podlega także kontroli urzędowej.

Kontrole obejmujące warunki produkcji i przechowywania żywności oraz gospodarowania nią w restauracjach czy firmach cateringowych oraz kontrole graniczne uzupełniane są przez utworzony w 1979 roku system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach obejmujący kraje UE oraz kraje EFTA. W ramach INFOSAN dane na temat potencjalnie niebezpiecznej żywności przekazywane są także do krajów trzecich.

Jerzy Owsiak też był na proteście. Po wszystkim nie wytrzymał, bardzo smutneJerzy Owsiak też był na proteście. Po wszystkim nie wytrzymał, bardzo smutneCzytaj dalej

Czekamy na Wasze informacje

wawainfo.pl - to portal o Warszawie, dodaj nas do ulubionych w przeglądarce. Masz ciekawy temat? Widzisz wypadek, pożar lub korek? - pisz na redakcja@wawainfo.pl lub daj nam znać na facebookowym profilu Wawa Info.| www.wawainfo.pl - wejdź po najważniejsze informacje ze stolicy.

Zobacz także w naszych serwisach:

Następny artykułNie przegap i subskrybuj nas na Google News:Obserwuj nas na Google News Google News