Uwaga, spożycie tego produktu jest śmiertelnie niebezpieczne. GIS ostrzega Polaków

GIS wydał kolejne ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Produkt ten jest dostępny w jednym z najbardziej popularnych supermarketów.
Alarm GIS: tego produktu nie jedzcie pod żadnym pozorem!
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs" - poinformował GIS na swojej oficjalnej stronie. Dalej podano, że zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. - W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - ostrzegł GIS. Wszystkie wymienione konsekwencje spożycia produktu powinny odstraszyć potencjalnych konsumentów.
Dzisiaj grzeje:
1. Uwaga, ważne informacje ws. uczęszczania do szkół. Rodzice i uczniowie muszą się przygotować
2. Wprowadzają trzeci poziom ostrzeżenia w Polsce. Ważna wiadomość dla wszystkich, szczególnie planujących podróże
3. Pilny komunikat ministra zdrowia. Wracamy do sytuacji z wiosny. Szpitale mają nie przyjmować wszystkich pacjentów
Szczegóły zakażonych produktów
Nazwa produktu: „Tatar wołowy. Kraina Mięs”, 250 g
Numer partii: 02752 02751K
Termin przydatności do spożycia: 15.10.2020
Wyprodukowano przez: SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Biedronka wycofuje produkt
GIS przekazał, że Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Nowym Dworze Mazowieckim powiadomił o przedmiotowej sprawie właściwego terenowo ze względu na siedzibę producenta kwestionowanego produktu powiatowego lekarza weterynarii oraz producenta i dystrybutora. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w sprawie. - Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole niezwłocznie po otrzymaniu informacji o kwestionowanym produkcie przeprowadził w podmiocie kontrolę mającą na celu ustalenie szczegółowych informacji dotyczących kwestionowanej partii tatara wołowego, w tym dróg dystrybucji. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kole zaplanował dodatkowe próbkobranie urzędowe w nadzorowanym podmiocie - podał GIS w oficjalnym komunikacie.
Zalecenia dla konsumentów i dodatkowe informacje
Pod żadnym pozorem nie wolno spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. ,,SOKOŁÓW” S.A. Oddział w Kole zadecydował, by zgodnie z rozporządzeniem (WE) 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności zbadać produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli. - Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych - dowiadujemy się z komunikatu GIS.
Czekamy na Wasze informacje
wawainfo.pl - to portal z o Warszawie, dodaj nas do ulubionych w przeglądarce. Masz ciekawy temat? Widzisz wypadek, pożar lub korek? - pisz na redakcja@wawainfo.pl lub daj nam znać na facebookowym profilu Wawa Info.| www.wawainfo.pl - wejdź po najważniejsze informacje ze stolicy.
ZOBACZ TAKŻE:
- W 2021 roku bądź gotowy na kolejną sporą opłatę. Do rachunków już teraz możesz doliczyć 130,30 zł
- Stracił prawko za jazdę po pijaku. Zaskoczył egzaminatora na placu manewrowym
- Cała Polska podaje dalej. Trwają poszukiwania Wiesławy Sadowskiej
- Uwaga, spożycie tego produktu jest śmiertelnie niebezpieczne. GIS ostrzega Polaków
- "Co Pan przed nami ukrywa?" Jasnowidz Jackowski aż oniemiał. Przepowiednia jest tak porażająca, że nie chce o niej mówić
- RMF FM: wszystkie miasta wojewódzkie w czerwonej strefie. Tłumaczymy, co to oznacza
