Pilne ostrzeżenie, salmonella w popularnym maśle. Nie wolno go jeść, GIS wydał zalecenia

Autor Julian Bakuła - 2 Listopada 2020
W popularnym maśle wykryto Salmonellę - ostrzega GIS.Źródło: Pixabay

W jednej z pięciu próbek popularnego masła wykryto obecność bakterii Salmonella - ostrzega GIS. Partia produktu jest wycofywana ze sprzedaży. Nie należy jej spożywać. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po uprzednim spożyciu masła należy skontaktować się z lekarzem.

Atak na kierowcę, trwa akcja policji. Mężczyzna ugodził go nożem, jest rannyAtak na kierowcę, trwa akcja policji. Mężczyzna ugodził go nożem, jest rannyCzytaj dalej

Ostrzeżenie GIS: salmonella w maśle

W jednej z pięciu badanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną próbek pobranych z popularnego masła wykryto obecność bakterii Salmonella - ostrzega GIS. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe" - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Zanieczyszczona pałeczkami Salmonella może być partia produktu "Masło Extra Lumiko, 200 g" o numerze: 17.11.2020 051 13:06 - wyprodukowana przez Lumiko Sp. z o.o. z Łukowa o weterynaryjnym numerze identyfikacyjnym: PL 06111601 WE.

Działania podjęte przez GIS

W związku z wykryciem bakterii Salmonella w jednej z przebadanych próbek masła Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o niezgodności i zagrożeniu Inspekcję Weterynaryjną odpowiadającą za nadzór nad producentem masła. Aktualnie trwa postępowanie mające na celu ustalenie przyczyn zagrożenia. Producent został poinformowany o konieczności wycofania produktu ze sprzedaży. Ustalone zostały listy dystrybucyjne, a informacje przesłano do powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych w Sosnowcu oraz Rawie Mazowieckiej.

Na tym jednak nie koniec, bo przebadane mają zostać także inne partie i produkty pozostające pod nadzorem producenta. "Ponadto polecono wykonanie badań w kierunku Salmonella spp. wszystkich partii produkcyjnych dla produktu Masło 82% (w tym wszystkie produkty o zawartości min. 82% tłuszczu mlecznego o wszystkich nazwach handlowych) będących aktualnie pod nadzorem producenta" - informuje GIS.

Dzisiaj grzeje:
1.Atak na kierowcę, trwa akcja policji. Mężczyzna ugodził go nożem, jest ranny
2. TVN alarmuje. Zacznie się już za kilka godzin. Lepiej odwołać wszystkie wyjazdy i pozostać w domu
3. Decyzja może zapaść jeszcze dziś. Jasnowidz Jackowski nie ma wątpliwości, porażająca wizja

Rafał Trzaskowski będzie pracował zdalnie. Miał kontakt z osobą chorą, trafił na kwarantannęRafał Trzaskowski będzie pracował zdalnie. Miał kontakt z osobą chorą, trafił na kwarantannęCzytaj dalej

Oświadczenie producenta masła

Producent masła Lumiko, w którym GIS wykrył bakterie Salmonelli, wydał oświadczenie. "Lumiko Sp z o.o. oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje" - czytamy w oświadczeniu Lumiko.

Firma stwierdza również, że jest to pierwszy tego typu przypadek i prowadzone są działania wyjaśniające. "Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono. Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy" - zakomunikował producent.

Lumiko

[Źródło zdjęcia: GIS]

Co GIS radzi konsumentom?

Konsumenci powinni wstrzymać się od kupowania i spożywania masła z określonej partii produkcyjnej, w której mogą występować bakterie Salmonella. W razie wystąpienia niepokojących objawów zatrucia pokarmowego czy choroby po spożyciu produktu z tej partii należy skonsultować się z lekarzem.

Jak dowiadujemy się ze strony GIS, urzędowa kontrola żywności to jedno z kilku narzędzi stosowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną (PIP) w celu zapewnienia bezpieczeństwa trafiających na rynek produktów spożywczych. Częstotliwość takich kontroli dostosowana jest do szacowanego ryzyka wystąpienia nieprawidłowości. Poza tym PIP może przeprowadzać kontrole "u źródła" - u przedsiębiorców i rolników oraz na granicy. Rocznie w ramach planowych badań analizowanych jest około 80 tys. próbek żywności.

Lumiko

[Źródło zdjęcia: GIS]

Czekamy na Wasze informacje

wawainfo.pl - to portal z o Warszawie, dodaj nas do ulubionych w przeglądarce. Masz ciekawy temat? Widzisz wypadek, pożar lub korek? - pisz na redakcja@wawainfo.pl lub daj nam znać na facebookowym profilu Wawa Info.| www.wawainfo.pl - wejdź po najważniejsze informacje ze stolicy.

Decyzja może zapaść jeszcze dziś. Jasnowidz Jackowski nie ma wątpliwości, porażająca wizjaDecyzja może zapaść jeszcze dziś. Jasnowidz Jackowski nie ma wątpliwości, porażająca wizjaCzytaj dalej

ZOBACZ TAKŻE:

  1. RadioZet: Rząd planuje nowe obostrzenia. W pakiecie godzina policyjna i zamknięcie galerii
  2. Żołnierz kradł auta w Niemczech i sprzedawał w Polsce
  3. Rafał Trzaskowski będzie pracował zdalnie. Miał kontakt z osobą chorą, trafił na kwarantannę
  4. Miss Warszawy 2020. Tak wygląda kandydatka ze stolicy, która zawalczy o koronę Miss Polski
  5. Po Warszawie od rana jeździ samochód nadający komunikat. O co chodzi?
  6. IKEA zakazała pracownikom noszenia symboli strajku kobiet? Tak, to prawda
  7. Potwierdziło się najgorsze. Tomasz Gollob ma koronawirusa. Sportowiec trafił do szpitala, wiemy co z jego zdrowiem

Następny artykułNie przegap i subskrybuj nas na Google News:Obserwuj nas na Google News Google News